Κείμενο: Μάγδα Πεχλιβανίδου

Αφήγηση: Αφροδίτη Χαραλαμπάκη

Mastering: Γιώργος Αντωνίου

Η ηχογράφηση έγινε στο studio του Hello Radio

https://www.helloradio.gr/

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του παραμυθιού:

 

Γεια σας! Είμαι η Μάγδα Πεχλιβανίδου και σπουδάζω στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εμπνέομαι και εκφράζομαι ελεύθερα όσο ασχολούμαι με χειροτεχνίες & κατασκευές, πειραματίζομαι με μουσικά όργανα και κάνω πεζοπορίες στη φύση. Από παιδί, ακόμη, καθώς έπαιζα με μικρότερα παιδάκια μου άρεσε να υποδύομαι τη δασκάλα τους. Ήταν τότε μάλλον που γεννήθηκε και η αγάπη μου για τη θεατροπαιδαγωγική, μέσω της οποίας μπορώ να πραγματοποιήσω όλα αυτά που ονειρεύομαι. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Παραμύθι και Θεατρική Παράσταση» του ΕΚΠΑ και είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω το παραμύθι που έγραψα να ζωντανεύει μέσω της αφήγησης της εκπαιδεύτριάς μου, Αφροδίτης Χαραλαμπάκη.

https://elearningekpa.gr/courses/paramuthi-kai-theatriki-parastasi

 

Σημείωση της συγγραφέως:

 

Τελειώνοντας να γράφω το παραμύθι κατάλαβα ότι κάποιες φορές αναπαράγουμε στερεότυπα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Έτσι λοιπόν μήνυμα της ιστορίας δεν είναι ότι οι «φτωχοί» είναι πάντοτε «καλοί» και οι «πλούσιοι» είναι οι «κακοί» που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και ανθρώπους. Το μήνυμα της ιστορίας είναι ότι πρέπει να φερόμαστε με ειλικρίνεια και τιμιότητα στη ζωή μας και να μην χρησιμοποιούμε αθέμιτα μέσα για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και η ζωή θα μας ανταμείψει, ακόμα κι αν ξεκινάμε με μη ευνοϊκές προϋποθέσεις (όπως η φτωχή οικογένεια). Κρίνεται αναγκαίο να τα συζητάμε αυτά με τα παιδιά και να τους εξηγούμε ότι πολλές φορές οι ήρωες και οι πράξεις τους δρουν απλώς συμβολικά και δεν έχουν στόχο να παγιώσουν τυχόν στερεότυπα.

 

Τα αλλιώτικα Χριστούγεννα στο Βόρειο Πόλο

 

Ήταν κάποτε ένα παλάτι σε ένα μικρό και πάντοτε χιονισμένο χωριό κοντά στο Βόρειο Πόλο. Σε αυτό το παλάτι ζούσαν το βασιλόπουλο και ο βασιλιάς. Η γυναίκα του είχε αρρωστήσει και είχε πεθάνει πριν από πολλά χρόνια. Οι δυο τους ζούσαν εκεί μια μίζερη και δυστυχισμένη ζωή όλους τους μήνες του χρόνου εκτός από το Δεκέμβριο. Κάθε 1η Δεκέμβρη το γκριζωπό παλάτι μεταμορφωνόταν σε σοκολατένιο, όλα τα κάγκελα και οι πόρτες γινόντουσαν καραμελένιες και η αυλή του παλατιού γέμιζε με μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Όλο το παλάτι γέμιζε με πολύχρωμα σπινθηροβόλα φωτάκια που λειτουργούσαν ολόκληρο το Δεκέμβριο, μέρα-νύχτα με αποτέλεσμα ολόκληρο το χωριό να φωταγωγείται και να μη μπορούν να ξεχωρίσουν τη νύχτα από τη μέρα. Τόσο φωτεινά ήταν!

Όπως καταλαβαίνετε οι ετοιμασίες για το Δεκέμβριο ξεκινούσαν πολλές μέρες νωρίτερα, από τις αρχές του Νοέμβρη. Οι δύο μοναδικές οικογένειες που ζούσαν στο χωριό ετοίμαζαν κεράσματα για να τα πάνε στο παλάτι. Η φτωχή οικογένεια έφτιαχνε γλυκό ψωμί με σταφίδες για να ευχαριστήσει τους δύο άντρες του παλατιού που φέρνουν έστω και για ένα μήνα τόσο φως, χαρά και ελπίδα στο χωριό τους. Η πλούσια οικογένεια προετοίμαζε σεμιντράντε και χάζελμπρουν για να ευχαριστήσουν το βασιλιά που κάνει το χωριό τους να μοιάζει με όλα αυτά τα αριστοκρατικά μέρη που βλέπουν στην τηλεόραση. Εάν δεν ξέρετε τι είναι το σεμιντράντε και το χάζελμπρουν, μην ανησυχείτε! Ούτε εγώ. Λέγεται πάντως ότι είναι τα γλυκά που προσφέρουν στα πάρτυ τους οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου.

Μόλις άρχισαν να μυρίζουν οι μυρωδιές των γλυκών, το βασιλόπουλο κατάλαβε ότι οι δύο οικογένειες είχαν αρχίσει τις προετοιμασίες των Χριστουγέννων. Κατέβηκε λοιπόν στην τραπεζαρία γιατί είχε να πει κάτι πολύ σημαντικό στον πατέρα του. «Πατέρα έχω αποφασίσει τα φετινά Χριστούγεννα να τα περάσω στον Καναδά, έχω κανονίσει να  έρθει να με πάρει ο αδερφός της μητέρας σε 8 μέρες» είπε και άφησε άναυδο τον πατέρα του. «Τι είναι αυτά που λες; Δε γίνεται να φύγεις, σε λίγες μέρες το παλάτι θα μεταμορφωθεί» είπε ο βασιλιάς. «Πατέρα έχω πάρει την απόφασή μου και δεν αλλάζει. Έχω βαρεθεί να περνάω κάθε χρόνο έτσι τα Χριστούγεννά μου» του είπε καταλαβαίνοντας ότι η απόφασή του τον στεναχωρούσε πολύ.

Ο βασιλιάς σεβάστηκε την απόφαση του γιου του γιατί τον αγαπούσε πολύ. Ήθελε μόνο να είναι ευτυχισμένος. Αφού λοιπόν τα φετινά Χριστούγεννα θα ήταν αναπόφευκτα διαφορετικά χωρίς τον γιο του, αποφάσισε να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στο χωριό. Ζήτησε από το βασιλόπουλο να κατέβει στο χωριό και να ζητήσει και από τις δύο οικογένειες να έρθουν στο παλάτι ώστε να τους ανακοινώσει κάτι. «Και φρόντισε να μη λείψει κανείς. Θέλω να έρθουν όλοι τους» συμβούλεψε το γιο του. Έτσι κι έγινε!

Το βασιλόπουλο κατέβηκε στο χωριό, χτύπησε τις πόρτες των δύο σπιτιών και ανακοίνωσε στις δύο οικογένειες την εντολή του βασιλιά. «Μα δεν είναι έτοιμα ακόμη τα κεράσματα» είπε η φτωχή γυναίκα. «ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ» φώναξε η αρχόντισσα. «Πρέπει να στεγνώσουν τα νύχια μου». «Εγώ σας ενημέρωσα και νομίζω πως αυτό που έχει να σας πει ο πατέρας μου είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που δε φαντάζεστε» είπε το βασιλόπουλο καθώς έβγαινε από τις αυλές των σπιτιών, ανηφορίζοντας για το παλάτι. Τα λόγια του έπεισαν τις δύο οικογένειες και ανέβηκαν όλοι μαζί στο παλάτι. Ο βασιλιάς τους υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και τους ανακοίνωσε ότι τον φετινό Δεκέμβριο μία από τις δύο οικογένειες θα έμενε στο παλάτι και ο ίδιος θα περνούσε τα Χριστούγεννά του στο σπίτι της νικήτριας οικογένειας. «Και ποια θα είναι αυτή η οικογένεια;;» είπε τρέμοντας από τον ενθουσιασμό της η αρχόντισσα.

Ο βασιλιάς τους είπε ότι στον διαγωνισμό θα πάρουν μέρος τα κεράσματα που φτιάχνουν κάθε χρόνο οι μητέρες των δύο οικογενειών αλλά και τα παιδιά τους! Ο βασιλιάς θα έδινε στα παιδιά της κάθε οικογένειας ένα κουτί που μέσα θα είχε υλικά για να φτιάξουν ένα ψωμί. Όποιο από τα δύο ψωμιά ήταν το πιο αφράτο θα κέρδιζε. Δεν τον ένοιαζε τόσο το πόσο νόστιμο θα ήταν αλλά χρησιμοποιώντας μόνο τα υλικά που θα τους έδινε να ήταν το πιο φουσκωμένο ψωμάκι.

Τα παιδιά και των δύο οικογενειών άρχισαν αμέσως τις ετοιμασίες. Στη φτωχική καλύβα όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. «Μαμάάάάάάάά, κοίτα! Το ψωμί μας δε φουσκώνει» είπαν κοιτάζοντάς το να ψήνεται στο φούρνο. «Μην το βγάλεις ακόμα» είπε η μία κόρη στη μαμά, που το έβγαζε από το φούρνο. «Μα εάν δεν το βγάλουμε, θα καεί». Η οικογένεια ήταν πολύ θλιμμένη. Τα υλικά που τους έδωσε ο βασιλιάς είχαν τελειώσει και το ψωμί δεν είχε φουσκώσει ούτε λίγο.

Το επόμενο πρωί οι δύο οικογένειες ξεκίνησαν να πάνε στο παλάτι. «Πού πάτε εσείς με αυτό το ψωμί;; Παιδιά ετοιμαστείτε να περάσουμε τα Χριστούγεννά μας στο παλάτι φέτος» είπε επιδεικτικά η αρχόντισσα. Η φτωχή γυναίκα στεναχωριόταν πολύ για το αποτέλεσμα όμως δεν είπε τίποτα.

Φτάνοντας στο παλάτι, η πόρτα τους περίμενε ανοιχτή, ένα τεράστιο τραπέζι με φαγητά ήταν έτοιμο γι’ αυτούς. Ο βασιλιάς δεν ήθελε να δημιουργήσει αγωνία στις δύο οικογένειες και ξεκίνησε αμέσως να δοκιμάζει  τα κεράσματα και τα δύο ψωμιά. Μετά από λίγο είπε «Φέτος τα Χριστούγεννά μου θα τα περάσω στην καλύβα!!! Και εσείς θα έρθετε να μείνετε εδώ την 1η Δεκεμβρίου». Μα πως γίνεται αυτό; Όλοι απόρησαν, ακόμη και το βασιλόπουλο. Τότε ο βασιλιάς είπε «τα υλικά που σας έδωσα ήταν λάθος, δεν ήταν δυνατόν ένα ψωμί να φουσκώσει με αυτά τα υλικά». Ο βασιλιάς θεώρησε σωστό να κερδίσει η φτωχή οικογένεια που είχε πει την αλήθεια και δεν έκανε τίποτε πονηρό. Πράγματι, η οικογένεια της αρχόντισσας μόλις είδε ότι το ψωμί τους δεν φούσκωνε, είχε αλλάξει τα υλικά της ώστε να φουσκώσει το ψωμί τους.

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πιο διαφορετικά Χριστούγεννα που είχαν γίνει ποτέ στο χωριό…

Δημιουργική γραφή

Γράψε το δικό σου παραμύθι και στείλ’ το στο info@mythstory.net, σημειώνοντας εάν επιθυμείς να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα μας!

Γράψε το δικό σου χριστουγεννιάτικο παραμύθι, με κάτι διαφορετικό που μπορεί να συνέβη αυτά τα Χριστούγεννα στον Βόρειο Πόλο!

Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι